2013. november 5., kedd

Mi a Photoshop?

    Az Photoshop Adobe Systems által kialakított képszerkesztő képfeldolgozó program. A legelső verziója 1988-ban jelent meg.
     Az alapötletet John és Thomas Knoll dolgozták ki, mivel bosszantotta őket, hogy az Apple Mac Plus gépe képtelen megjeleníteni a szürkeárnyalatos képeket. Így inkább írtak egy saját kódot, amelyet Display-nek neveztek el. Ezzel a programmal kezdtek el házalni a nagy szoftverfejlesztő cégeknél. 
   A már Image Pro névre keresztelt verzió iránt az Adobe és a Barneyscan mutatott érdeklődést. Végül az Adobe Photoshop néven jelent meg. 
     A Photoshop nevet csak munkanévnek szánták, de végül ez maradt rajta a piackutatások után.
    Mit tud a Photoshop? Miért értékelik annyira? 
   A válasz az, hogy szinte mert minden képfeldolgozással kapcsolatos probléma megoldható vele. Egyik újdonsága volt a rétegek kezelése. Ez azért előnyös, mert a rétegekre helyezett objektumok a kép más rétegeinek módosítása nélkül változtathatók meg, tartalmuk önállóan mozgatható. A rétegek átlátszóvá tehetők, közöttük különféle csoportosítási és egyéb műveletek végezhetők, sorrendjük variálható, rajtuk külön-külön más grafikus szűrő alkalmazható.
      A legutolsó fejlesztések óta képes 3D modellezésre és mozgóképek szerkesztésére is.
      
      Legközelebb egy Photoshoppal alkotó művész munkáit mutatom be.  Addig is itt egy kép a Image Pro egyik verziójáról (képernyőkép), amelynek megjelenése nagyon hasonlít a mostaniakra. 
      


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése