2014. január 14., kedd

Retro Photoshop

 A fotózásban jártasak tudják, hogy a fotómanipuláció nem a Photoshoppal született meg, már előtte 150 évvel is létező fogalom volt. Ma viszont a Photoshop már szinte egyet jelent a fotómanipulációval. 

 Egy fénykép elkészítésénél a megrendelő igényeihez igazodva, vagy a saját elképzelésekhez alapján alakították át az eredeti fényképeket. A legalapvetőbb módszerek: többszörös expozíció egyazon emulzióra, több filmet nagyítottak le egyetlen fotópapírra, utólag festették meg az üvegnegatívot, közvetlenül retusálták a negatívot vagy éppen a montázzsal éltek.

 Az fotográfusok célja a fotómanipulációval hasonlóak voltak, mint ma: a közönség megbotránkoztatása, a szórakoztatása, figyelemfelkeltése vagy elgondolkodtatása. A képek reklámok, ma már történelminek számító cikkek vagy a politikai propaganda részei is lehettek.  A korabeli fotógráfusok, alkotók művészi alkotások létrehozásával is kísérleteztek ezzel a technikával.

 A Metropolitan Múzeum 2012-2013-ban tartott időszakos kiállításával megpróbálta bemutatni a Photoshop előtt 150 évvel készült fotómanipulációkat. A kiállításon szereplő legkorábbi kép 1840-ben készült. A 200 darab képet hét témába rendezve mutatta be. Ezek közül a legérdekesebb kategóriák: a „Picture Perfekt”, a „Politics and Persuasion”, a „Novelties and Amusements” és a „Pictures in Print”.

 A „Picture Perfect” témában azok a képek kerültek, amelyben az alkotók megpróbálták az elrontott vagy túlexponált tájképeket tökéletesíteni.

 A „Politics and Persuasion” témakörbe azok a képek tartoztak, amelyek kifejezetten politikai célból készültek.

 A „Novelties and Amusements” kategóriába sorolták azokat a amatőr vagy profi képeket, amelyek a kelleténél több vagy kevesebb testrésszel rendelkező személyeket ábrázolták. A „Pictures in Print” képek reklámokban, magazinokban megjelent képeket mutatott be.

 A kiállítás már nem látható, de készült belőle egy a kiadvány, amely összefoglalja az egész kiállítást. 

Egy kis ízelítő a kiállításból. 

Ismeretlen alkotó: Two-Headed Man , 1855

Richard Avedon: Audrey Hepburn, 1967

Ismeretlen alkotó: Lenin és Sztálin, Oroszország, 1949

Grete Stern: Electrical Appliances, 1950


Jerry N. Uelsmann: Cím nélküli [Trees Floating Over Mountains and Lake], 1969
Philippe Halsman: Spanish painter Salvador Dali, "Dali Atomicus", 1948. 


Forrás: Metropolitan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése